Datum i mjesto održavanja: 26.10.2018., Zagreb
 
SQL za kontrolere

► Opis i ciljevi:
Cilj ove radionice je upoznati polaznike s konceptom dohvata podataka iz baze (SQL jezik). Objašnjen će biti temeljni koncepti rada s bazama podataka, primarni i strani ključevi te će se najviše vremena posvetiti učenju kako konstruirati upite koji vraćaju podatke (SELECT upiti). Kratki pregled bit će posvećen i drugim dijelovima SQL jezika (UPDATE, INSERT naredbe za ažuriranje i unos podataka). Osim spomenutoga u zadnjem dijelu radionice bit će prikazan i POWER QUERY alat koji je je add-in za Excel i služi za jednostavan dohvat podataka u Excel.   

► Metode rada:
Na radionici najveći dio vremena posvećen je vježbama koje polaznici rade samostalno na računalu. Na taj način stječu znanja i praksu u pisanju SQL upita. Za praćenje edukacije nužno je imati instaliran i funkcionalan MS Access koji se koristi za prikaz baza podataka te za vježbe i rad. Bilo koja verzija MS Access-a na računalu je prihvatljiva za rad. Poželjno je imati i instaliran Power Query  kako bi se moglo i nekoliko zadnjih vježbi pratiti, no nije presudno.

Taj alat se može skinuti sa:

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=39379

► Radionica je namijenjena:
Radionica je namijenjena svim osobama koje imaju potrebu povremeno se spojiti na baze podataka te iz njih dohvatiti podatke za svoj svakodnevni rad. Predznanje o bazama podataka nije uvjet iako je korisno.

U kotizaciju edukacije uključeni su tiskani materijali, modeli u Excel-u, certifikat Poslovne učinkovitosti o pohađanju stručnog usavršavanja, ručak i osvježenja tijekom pauze.


SADRŽAJ I RASPORED

08:30 - 09:00 Registracija i preuzimanje materijala
09:00 - 10:30 Uvod u baze podataka

 • Osnovni koncepti
 • Tipovi podataka u bazama
 • Ključevi
 • Način dohvata podataka, pojam SQL-a
 • Pisanje jednostavnog upita

10:30 - 10:45 Stanka za kavu
10:45 - 12:15 Uvod u SQL jezik (I)

 • Pojam SELECT .. FROM
 • WHERE uvjet, primjeri i objašnjenja
 • Kombinacija uvjeta, IN, AND, WHERE…
 • Pojam JOIN-a, left, full outer …

Praktična vježba:  Niz primjera koje polaznici samostalno rade.

12:15 - 13:15 Stanka za ručak
13:15 - 14:45 Uvod u SQL jezik (II)

 • INSERT i UPDATE naredbe (unos i ažuriranje postojećih slogova)
 • Najvažnije funkcije Count, Distinct, SUM, AVG, GROUP BY
 • Stvarni svijet, primjeri upita i dohvata

Praktična vježba:  Niz primjera koje polaznici samostalno rade.

14:45 - 15:00 Stanka za kavu
15:00 - 16:30 Excel i baze podataka, povezivanje

 • Kako se spojiti s Excelom na bazu podataka, načini
 • Dohvat podataka iz baza
 • Power Query alat, osnovni pregled i primjeri

Praktična vježba: Dohvat pomoću Power Query alata.

TRAINING COMPUTER
Za kvalitetno praćenje seminara je neophodan laptop!
 

 

PREDAVAČI:

Krešimir Futivić
 

mr. sc. Krešimir Futivić završio je FER 1997. smjer računarstvo. Nakon toga na FER-u upisuje specijalistički studij „Diploma study in management“. 1998. se zapošljava u Farmacija d.d. i radi na razvoju internih aplikacija. Od 2000. radi u IN2 d.o.o gdje se od početka bavi skladištima podataka i poslovnim područjem BI-a. 2012. završava specijalistički studij “Menadžment poslovnih sustava”. 
Od godine 2012. radi u tvrtci NEOS specijaliziranoj za izradu složenih BI/DW sustava.  Već 17 godina radi na poslovima implementacije BI sustava i sustava za planiranje u brojnim hrvatskim poduzećima (TDR, Generali, PBZ American Express i dr.), ali i izvan Hrvatske (IsBank - najveća turska banka, Makedonski Telecom i dr.). Sudjeluje na brojnim velikim projektima u ulogama BI konzultanta, arhitekta BI sustava i voditelja projekata. Područje glavnog poslovnog interesa su mu financijsko planiranje i izvještavanje.

 
 
Sve edukacije
 Održane edukacije