16. 06. 2020.

U nastavku pročitajte intervju s Tomislavom Dominkovićem, Predsjednikom Uprave Algebre, koji će više o svojim iskustvima iz menadžmenta reći na okruglom stolu koji će se održati na online Menadžerskoj konferenciji: Management Excellence/Menadžerska izvrsnost18. lipnja 2020. godine.

Možete li ukratko reći nešto o značaju digitalizacije općenito te posebno u doba krize?

IT, informacijske tehnologije su neporeciv pokretač napretka ljudske civilizacije, produktivnosti i kvalitete života. Tehnologija koja omogućava novu industrijsku revoluciju, kao što je to nekad bio kotač, parni stroj ili pak elektrifikacija. Suština digitalizacije je neograničena dostupnost informacija, od toga da digitizacija informacija omogućava neograničen pristup, neograničenom broju korisnika neograničeno vrijeme, a digitalizacija omogućava unapređenje procesa i poslovnih modela da se upotrebom digitizirane informacije postignu nove razine produktivnosti, kvalitete usluga, života općenito. Pa tako i u ovo doba krize izazvane širenjem korona virusa, krize bez presedana, upravo digitalizacija omogućava da se život i dalje odvija te omogućava transformaciju modela poslovanja i života općenito, prilagodbu uvjetima koje diktira (ne)širenje virusa. I na jedan zanimljivi način, ova kriza je ubrzala primjenu informacijske tehnologije, utihnula mnoge skeptike i otvorila vrata daljem širenju. Odjednom su online sastanci i online učenje postali sasvim normalni pristup, redovna tema svakodnevnih razgovora, pa čak i tema kojom se hvale hrvatski političari tijekom predizborne kampanje.

Koja je važnost digitalnog učenja danas, ali i kao zalog budućnosti?

Digitalno učenje kao pojam koji podrazumijeva učenje pomoću digitiziranih sadržaja, odnosno sadržaja u digitalnom obliku, je format koji je omogućio da se procesi učenja i poučavanja nastave i u vrijeme zatvaranja svih aktivnosti, uzrokovano širenjem korona virusa. Međutim to je samo kratkotrajna korist digitalnog učenja koje je zapravo ključan format učenja za unapređenje životnog standarda već danas. U svijetu koji se toliko dinamično mijenja, ključan čimbenik uspjeha je fleksibilnost za stalne promjene. Na osobnoj razini i na razini organizacija. A preduvjet svake promjene je stjecanje novih znanja i vještina. I upravo ta dinamika promjena postavlja digitalno učenje na prioritetno mjesto kao format stjecanja novih znanja i vještina jer se temelji na postulatima koje sam ranije iznio, a to je neograničenost informacija. I zbog te ključne uloge digitalnog učenja za vrlo blisku budućnost, ova korona kriza nam je pomogla da masovnije prihvatimo model učenja koji je ključan faktor globalne konkurentnosti. I ako pričamo o bližem okruženju, ovom hrvatskom, nadam se da je utihnula brojne protivnike koji su se opirali procesima digitalizacije u obrazovanju kroz reforme koje Hrvatsku stavljaju u sam svjetski vrh, kao što su projekti e-škole, kurikularna reforma i reforma strukovnog obrazovanja.

Na koji način će promjene u načinu učenja tijekom ove zdravstvene krize utjecati na buduće metode učenja?

Za transformaciju učenja na online platforme neophodno je bilo primijeniti i metodičke pristupe u poučavanju. Uvjeti kao što su izostanak fizičkog kontakta i kontrole s jedne i dostupnost informacija kroz internet servise s druge strane, diktiraju sasvim nove pristupe u poučavanju, načinu sistematiziranja gradiva i vrednovanju naučenih znanja i stečenih vještina. Nastavnici koji su i u promijenjenim uvjetima nastojali provoditi svoje poslanje na najvišem nivou, primijenili su postulate i metodičke pristupe na koje upućuje kurikularna reforma hrvatskog obrazovanja, a to su projektni rad, istraživanje dostupnih informacija, suradnja, izrada praktičnih zadataka kroz primjenu stečenih znanja i vještina. To su pristupi koji proces učenja čine izazovnijim, kreativnijim i time djeci zanimljivijim. I upravo to zadovoljstvo učenika pospješuje rezultat s jedne, ali i diktira nastavak primjene sličnih pristupa i u vrijeme kada se život vrati u normalu, po potpunoj kontroli zaraze, s druge strane. Na identičan način kako je kvaliteta usluge i konačno zadovoljstvo korisnika ključan faktor digitalizacije jer korisnika stavlja u centar, daje mu moć kroz neograničen pristup informacijama.

Kako vidite edukacije i programe usavršavanja zaposlenika u budućnosti?

Da odmah budem jasan, digitalizacija učenja i poučavanja nikako ne znači da će klasični formati obučavanja u učionici nestati. Dapače, uvođenje digitalnog učenja će samo pospješiti proces poučavanja na generalnoj razini i profilirati upotrebu onog formata učenja koji za određenu situaciju daje najviše prednosti. Jer ako gledamo poučavanje u učionici i poučavanje online kao dva suprotna pola, svaki format ima svoje ključne prednosti. A upravo u kombinaciji oba formata u svojim različitim varijacijama je budućnost usavršavanja zaposlenika u budućnosti. Da budem skroz jednostavan, pristup u kojem zaposlenici svojim vlastitim tempom i dinamikom, u kratkim intervalima između ostalih poslovnih zadataka, proučavaju digitalni sadržaj i stječu nova saznanja koja onda sintetiziraju kroz završne radionice koje se događaju u živo, pristup je koji se danas neminovno širi i zauzima sve veći segment obrazovanja.

Cijeli program i prijavnicu na Menadžersku konferenciju: Management Excellence/Menadžerska izvrsnost, 18.06.2020., možete pronaći na: https://www.poslovnaucinkovitost.eu/aktualne-edukacije/cijena/menadzerska-konferencija-management-excellence-menadzerska-izvrsnost-18.06

 
 Novosti - Arhiva