15. 06. 2020.

U nastavku pročitajte intervju s Ivom Hrdalom, direktorom kontrolinga u Institutu IGH, koji će više o svojim iskustvima iz menadžmenta reći na online Menadžerskoj konferenciji: Management Excellence/Menadžerska izvrsnost18. lipnja 2020. godine.

Koji su ključni čimbenici koji mogu osigurati dobar proces reorganizacije poduzeća i povećati uspješnost poslovanja?

Prvenstveno mislim da treba izbjegavati kozmetičke, površinske promjene bez dubinske analize i razrade strategije. Menadžment treba preispitati dotadašnji način rada u svim segmentima od vrha do dna tvrtke, kao i stvarni sustav vrijednosti poduzeća te samih sebe. Tek potom se može krenuti u proces promjene strategije, poslovnih procesa, tijeka informacija, organizacijske i kadrovske strukture, načina rukovođenja.

U smislu restrukturiranja, kolika je važnost inovacija i uvođenja novih tehnologija u poslovanje?

Da biste uspjeli na tržištu trebate stalno težiti povećanju konkurentnosti proizvoda, povećati kvalitetu i skratiti rokove isporuke, smanjiti troškove, inovirati proizvode pa ako je potrebno i promijeniti asortiman proizvoda ili usluga, uvesti nove tehnologije i nove upravljačke metode i motivirati zaposlenike u cilju povećanja poslovne uspješnosti. Inovacije su tu od presudne važnosti.

Na koji način motivirati zaposlenike na usvajanje promjena?

Većina otpora promjenama od strane zaposlenika nastaje zbog straha od nepoznatog te manjka vidljivih koristi tako da je ključna odgovornost lidera oko fokusiranja, komuniciranja, podržavanja i inspiriranja pojedinaca i grupa. Uspješni lideri postižu privrženost zaposlenika te oni sami postaju aktivni nositelji promjene. Najteži zadatak kod provođenja promjena je uskladiti poslovnu strategiju i organizacijsku kulturu.

Je li u današnje vrijeme nužno mijenjati i prilagođavati načine provedbe restrukturiranja poduzeća? Kakvi su trendovi na ovom području?

U današnje vrijeme nisu primjenjivi elaborati napisani po metodi „copy paste“, budući da se način poslovanja i financiranja poduzeća dosta usložio. Zato je bolje u poduzeću uvesti „kulturu promjena“, gdje se stalno razmišlja o unaprjeđenjima i gdje se kontinuirano provode poboljšanja procesa, a ne da se čeka da se dođe u teškoće pa potom ide u restrukturiranje. 

Cijeli program i prijavnicu na Menadžersku konferenciju: Management Excellence/Menadžerska izvrsnost, 18.06.2020., možete pronaći na: https://www.poslovnaucinkovitost.eu/aktualne-edukacije/cijena/menadzerska-konferencija-management-excellence-menadzerska-izvrsnost-18.06

 
 Novosti - Arhiva