05. 10. 2020.
[INTERVJU] Davor Jambrešić, Direktor Službe za poslovnu inteligenciju i upravljanje podacima | Preduvjet za postizanje analitičke izvrsnosti je investicija u talentirane kadrove i znanje

U nastavku pročitajte intervju s Davorom Jambrešićem, Direktorom Službe za poslovnu inteligenciju i upravljanje podacima u Croatia osiguranju, koji će više o svojim iskustvima iz financija reći na online 2. Financijskoj konferenciji: Najnoviji trendovi u financijama, 27. listopada 2020. godine.

Na što treba posebno obratiti pažnju prilikom kreiranja strategije i kasnije implementacije BI rješenja?

Ključna preporuka prilikom kreiranja i realizacije BI strategije, u vremenu brzih promjena, bila bi “think big but start small”. Ideja je definirati roadmap i dugoročne ciljeve, međutim u realizaciji voditi računa na potvrdu vrijednosti investicije nizom diskretnih i brzih projektnih isporuka. Važno je ne upasti u zamku implementacije vremenski zahtjevnog rješenja koje ima intenciju odjednom odgovoriti na sva pitanja organizacije. Treba imati na umu da poslovanje traži informacije „sada“ i u situacijama kada one nisu dostupne, u pravilu će naći druge izvore, tako da će svrha i isplativost sveobuhvatnog i pre-opsežnog pristupa vrlo brzo doći u pitanje.

Prema Vašem iskustvu, koje su najvažnije koristi od implementacije BI rješenja?

BI sustav ubrzava i podižu kvalitetu svih poslovnih procesa, naglašeno procesa donošenja odluka. Može se sa sigurnošću reći da se kroz brzinu i kvalitetu uvida u poslovanje  kao i zahvaljujući odlukama proizišlim korištenjem BI sustava, poboljšavaju performanse poslovanja u svim sferama i na kraju krajeva i sama profitabilnost organizacije.

Kako se mjeri analitička zrelost poduzeća?

Analitička zrelost organizacije može se mjeriti različitim pristupima i modelima, od kojih je možda najpoznatiji onaj Gartnerov. Radi se o četiri stupnja razvoja, pri čemu svaka razina opisuje količinu i kvalitetu znanja koju organizacija izvlači iz podataka koje koristi. Navedena količina i kvaliteta vrednuju se kroz sposobnost odgovora na pitanja: „što se dogodilo?“, „zašto se dogodilo?“, „što će se dogoditi?“, odnosno „kako možemo postići željeni cilj?“.  Iskorak u analitičkoj zrelosti u pravilu se postiže isključivo sinkroniziranom evolucijom četiri ključne komponente; zaposlenici (i njihova analitička kultura), razina upotrebe podataka u procesima , dostupne tehnologije i na kraju dostupnost i kvaliteta samih podataka.

Što je važno kod mjerenja financijskog ROI-a za BI projekte?

Prilikom implementacije BI projekata i projekata napredne analitike općenito, sve više se pokazuje važnim u pripremi identificirati financijsku vrijednost koju isti donosi organizaciji i metodologije kojom će se povrat investicije mjeriti. Pristup baziran na mjerljivoj vrijednosti omogućava kvalitetniji odabir projekata, jasno vlasništvo i odgovornost za rezultate i potiče kulturu fokusa na performanse. Transparentno komuniciranje projekata s dokazanom vrijednosti opravdat će daljnje ulaganje u BI sustav i njegov dugoročni razvoj i održivost. U osnovi radi se o značajnom i zahtjevnom, međutim u vremenu neizvjesnosti i nužnom, odmaku od tradicionalnog „na budžetu i na vrijeme“ pristupu realizaciji sličnih projekata.

Koji je po Vama najvažniji preduvjet za postizanje analitičke izvrsnosti u organizaciji?

Prema mojem mišljenju svakako investicija u talentirane kadrove i znanje. Kreiranje jedinstvenog BI centra izvrsnosti u kojem će se objediniti različiti spektar vještina – od dubokog poznavanja poslovanja, preko tehničkih znanja vezanih uz BI alate i tehnologije, pa sve do statističkih i matematičkih vještina, uvelike će olakšati razmjenu znanja, osjetno povećati vjerojatnost uspjeha kompleksnih projekata i dodatno pomoći promoviranju analitičke kulture u organizaciji.

 
 Novosti - Arhiva