12. 06. 2020.

U nastavku pročitajte intervju s Barbarom Vuković, financijskom direktoricom i članicom Uprave poduzeća Metal Product, koja će više o svojim iskustvima iz menadžmenta reći na Menadžerskoj konferenciji: Management Excellence/Menadžerska izvrsnost, 18. lipnja 2020. godine (online održavanje).

 

Kao članica uprave i financijska direktorica u poduzeću Metal Product d.o.o., možete li ukratko reći u kojem životnom ciklusu se nalazi Vaše poduzeće?

Metal Product je obiteljska, proizvodna tvrtka specijalizirana za obradu metala osnovana 1967. i danas zapošljavamo 220 djelatnika. Međunarodno smo orijentirano poduzeće s više od 75% prihoda od inozemnih partnera s kojima surađujemo više od 25 godina. Tijekom proteklih 7 godina uložili smo značajna sredstva u širenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novih tehnologija. Trenutačno se poduzeće nalazi u fazi transfera upravljanja s osnivača g. Stjepana Šafrana, mog djeda, na mene kao treću generaciju koja vodim obiteljski posao, pri čemu je velika pažnja usmjerena na profesionalizaciju uprave poduzeća. O viziji i uspjehu ovog poduzeća svjedoči i činjenica kako je Metal Product pobijedio u finalu European Business Awards 2019. na prestižnoj ceremoniji dodjele nagrada u Varšavi, na kojoj je među 150.000 prijavljenih poduzeća iz cijele Europe, Stjepan Šafran proglašen najboljim poduzetnikom u Europi.

Koliko je, prema Vašem mišljenju, važno strateško usmjerenje poduzeća?

Tijekom 2019. godine počeli smo ozbiljno razmišljati o novom razvojnom ciklusu poduzeća i strateškom repozicioniranju. S obzirom da je strateško usmjerenje zalog dobrog upravljanja i uspješnog poslovanja, trenutačno ozbiljno radimo na tome i sve odluke donosimo u skladu s definiranim strateškim smjernicama. Metal Product je 40tak godina bilo razvojno poduzeće te smo razvijali vlastiti proizvodni program za prijenos električne energije. Proteklih 7 godina orijentirali smo se na rast i ekspanziju kako bismo postavili temelje za novu fazu razvoja u koju ove godine ulazimo. Glavna vizija Metal Producta u sljedećem razdoblju je vratiti se razvojnim aktivnostima, prvenstveno u vidu razvoja novog vlastitog proizvodnog programa u industriji željeznice. Uvjereni smo da jedino kvalitetnim razvojnim aktivnostima poduzeće može dugoročno održivo poslovati i konkurirati na inozemnom tržištu.

Kako u praksi povezujete izvršenje strateških ciljeva s operativnim poslovanjem?

Strateški ciljevi kaskadiraju se do najnižih poslovnih razina. Tijekom 2019. donesene su strateške smjernice poslovanja poduzeća te se ove godine prenose na operativne razine. Definiraju se ključni pokazatelji uspješnosti (KPI-evi) za postavljene ciljeve, kako bi se strategija učinkovito implementirala i fokusirano provodila te se pratilo njezino ostvarenje.

Što biste izdvojili kao posebnost poslovanja poduzeća Metal Product?

Osim izuzetno duge tradicije koju imamo, naša glavna konkurentna prednost na inozemnom tržištu je naša vertikalna integriranost. U Europi naši glavni konkurentni usko su specijalizirani u pojedinim tehnologijama obrade metala i time mogu kupcu pružiti samo djelomičnu uslugu proizvodnje proizvoda. Mi s druge strane, pod jednim krovom zatvaramo sve glavne tehnologije za obradu metala (strojna obrade, tlačni lijev, kovanje, prešanje i probijanje metala, izradu metalnih konstrukcija) koje nadopunjujemo vlastitom alatnicom i akreditiranim neovisnim laboratorijem. Činjenica da kupcima nudimo mogućnost proizvodnje čitavog proizvoda uz vrhunsku razinu kvalitete koju sami kontroliramo, prednost je koju naši kupci svakako prepoznaju.

 

Cijeli program i prijavnicu na Menadžersku konferenciju: Management Excellence/Menadžerska izvrsnost, 18.06.2020., možete pronaći na: https://www.poslovnaucinkovitost.eu/aktualne-edukacije/cijena/menadzerska-konferencija-management-excellence-menadzerska-izvrsnost-18.06

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 Novosti - Arhiva