26. 11. 2015.
[20 GODINA IGC-A] DR. LUKAS RIEDER U ZAGREBU, 24.-26.11.2015.

IGCObjavljujemo ovaj članak povodom obilježavanja 20 godina International Group of Controlling (IGC) sa sjedištem u St. Gallenu u Švicarskoj, krovne međunarodne kontroling asocijacije, i dolaska Dr. Lukasa Riedera u Zagreb 24.-26.11.2015. godine.


 

Obilježavanje 20. godišnjice IGC-a u Budimpešti
Slika 1. Obilježavanje 20. godišnjice IGC-a u Budimpešti
Čestitke Dr. Lukasu Riederu
Slika 2. Čestitke Dr. Lukasu Riederu na njegovom doprinosu kroz 20 godina IGC-a
 

Dr. Lukas Rieder
Dr. Lukas Rieder je jedan od utemeljitelja IGC-a sa najdužim stažom u Upravi IGC-a, te će tijekom svog boravka u Zagrebu održati praktični trening: 360° Management: How to make it actionable, gdje će sudionici imati priliku slušati o praktičnim temama iz bogatog iskustva Dr. Riedera.




Poslovna učinkovitost je punopravni član International Group of Controlling te:


Tijekom svog 20-godišnjeg postojanja, IGC svake godine održava Glavnu skupštinu IGC-a u drugom gradu članica IGC-a, a u nastavku je kronološki popis gradova održavanja Glavne skupštine IGC-a te najbitnija postignuća IGC-a u pojedinim godinama:

kronološki popis gradova održavanja Glavne skupštine IGC-a

 

Prva Misija kontrolera izrađena je 1995. godine, a u njenoj izradi sudjelovali su ujedno i članovi osnivači (Deyhle, Eschenbach, Horvath, Remmel i Rieder).

Zajednički rad na prvoj Misiji kontrolera
Slika 3. Zajednički rad na prvoj Misiji kontrolera

 

Druga verzija Misija kontrolera izrađena je 2002. godine u Parmi, a treća, i trenutačno aktualna verzija, Misija kontrolera usvojena je 2013. godine u Bukureštu.

Jedno od najvećih postignuća IGC-a smatra se izdavanje višejezičnog Rječnika za kontrolere, a uz brojne prijevode također postoji i prijevod na hrvatski jezik.

Izdanja Rječnika za kontrolere na različitim jezicima
Slika 4. Izdanja Rječnika za kontrolere na različitim jezicima

 

Prva IGC certifikacija kontroling programa prema standardima kvalitete IGC-a bila je 2003. godine za CZSG - Controller Zentrum St. Gallen AG iz Švicarske, čiji je direktor Dr. Lukas Rieder, a od 2013. godine također je i za Poslovnu učinkovitost dodijeljen prestižni certifikat za kvalitetu kontroling programa:

Primjeri IGC certifikata  Primjeri IGC certifikataPrimjeri IGC certifikata
Slika 5. Primjeri IGC certifikata za kvalitetu kontroling programa

 

10. godišnjica IGC-a je proslavljena 2005. godine u Pragu, u Češkoj, a 2006. godine izdana je IGC publikacija Controller und IFRS te predstavljena u Berlinu:

IGC publikacija Controller und IFRS
Slika 6. IGC publikacija Controller und IFRS

 

2007. godine izdana je publikacija Wirkungsorientiertes NPO-Controlling te je predstavljena u Gdansku:

IGC publikacija Wirkungsorientiertes NPO-Controlling
Slika 7. IGC publikacija Wirkungsorientiertes NPO-Controlling

 

Navedena literatura je također dostupna i na hrvatskom jeziku.

U Münchenu 2008. godine predstavljanje IGC definicija u okviru Controlling Wiki:

Fotografije iz Münchena
Slika 8. Fotografije iz Münchena izrađene tijekom Glavne skupštine IGC-a

 

U Linzu su 2009. godine objavljeni DIN SPEC PAS 1086 – Quality Standards for Controlling:

Publikacija DIN SPEC PAS 1086
Slika 9. Publikacija DIN SPEC PAS 1086 – Quality Standards for Controlling

 

2010. godine u Winterthur je predstavljena IGC publikacija Procesni model kontrolinga, a do danas je dostupna na više jezika, kao i na hrvatskom jeziku:

Izdanja Procesnog modela kontrolinga na različitim jezicima
Slika 10. Izdanja Procesnog modela kontrolinga na različitim jezicima

 

2011. godine je održana Glavna skupština u Koblenzu te IMAS & Controller Conference u Münchenu, a 2012. u Ljubljani započet je rad na Misiji kontrolera u kojoj je sudjelovao i predstavnik Poslovne učinkovitosti. Tada je također i službeno Poslovna učinkovitost primljena u članstvo IGC-a.

Fotografije iz Ljubljanje
Slika 11. Fotografije iz Ljubljanje izrađene tijekom radionice za izradu Misije kontrolera

 

2013. godine je u Bukureštu usvojena nova Misija kontrolera. Aktualnu verziju Misije kontrolera smo preveli na hrvatski jezik i možete je pronaći i na sljedećoj poveznici: https://kontroling-portal.eu/index.php/korisni-sadrzaji-za-kontroling/misija-kontrolera, kao i Temeljna načela kontrolinga: https://kontroling-portal.eu/index.php/korisni-sadrzaji-za-kontroling/temeljna-nacela-kontrolinga.

2014. godine smo imali čast da se u našoj suorganizaciji održi i u Hrvatskoj, u Splitu, kada nam je i dodijeljen međunarodni IGC certifikat za kvalitetu kontroling programa, te je također po prvi put predstavljen model kompetncija kontrolera.

Fotografije iz Splita
Slika 12. Fotografije iz Splita izrađene tijekom Glavne skupštine IGC-a

 

Ove, 2015. godine, Glavna skupština je održana u Budimpešti, a sljedeća Glavna skupština IGC-a održat će se u Hamburgu 21.05.2016. na kojoj će domaćin biti Peter Sinn, predsjednik Uprave Corporate Planning AG.

Sve detaljnije informacije o sadržaju, rasporedu i aktivnostima članova IGC-a moguće je pronaći na novoj službenoj stranici IGC-a:
www.igc-controlling.org.


Prijevod i priprema: dr. sc. Mladen Meter, Poslovna učinkovitost d.o.o. za poslovno savjetovanje
Za prijevod na hrvatski jezik sva prava pridržana su od strane Poslovne učinkovitosti d.o.o. za poslovno savjetovanje (prema dopuštenju Dr. Lukasa Riedera, IGC/CZSG Controller Zentrum St. Gallen AG) te je prilikom citiranja potrebno nužno navesti izvor za hrvatski prijevod: www.poslovnaucinkovitost.hr

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.
 
 
 Novosti - Arhiva