21. 09. 2020.
Power BI – izrada modela

Važnost informacija danas više uopće nije upitna. Informacija u pravo vrijeme i interpretirana na ispravan način, ključna je u postizanju uspjeha u poslovanju. Analitičke sposobnosti gotovo su pravilo svakog oglasa za posao, a vještine korištenja alata koji nam pomažu u analizama velika su prednost u postizanju kvalitetnije i efikasnije analize.

Power BI jedan je od alata kojeg je poslovna zajednica prepoznala kao jednog od najučinkovitijeg u pogledu kvalitete i sigurnosti. Njegova potpuno besplatna dostupnost kao i vrlo intuitivan način korištenja pridonijelo je širenju njegove popularnosti.

Sam proces izrade modela u Power BI alatu sastoji se od tri ključna koraka:

1.       Spajanje na izvor podataka

2.       Transformacija i uređivanje podataka

3.       Izrada modela povezivanjem različitih baza

Neovisno da li želimo obrađivati podatke koji se nalaze u DWH ili podatke prikupljene u raznim CSV ili excel formatima ili pak nekim trećim, pri spajanju na izvor potrebno je samo odabrati ispravan format u izborniku na alatnoj traci i učitati podatke. Formati za učitavanje su brojni.

Jednom kada se podaci učitaju, mogu se dodatno obraditi u Query Editoru, posebnom prozoru unutar Power BI alata. Transformacija, promjena formata, dodavanja novih kalkulativnih stupaca i niz drugih mogućnost sastavne su opcije za obradu podataka.

Ovdje je važno naglasiti da se jednom zadane naredbe za uređivanje podataka više nikada ne moraju ponavljati na novim podacima koji će se pojavljivati u izvorima. Svaki novi podatak koji se pojavi u izvoru na koji smo spojili model u Power BI, proći će već definirani proces u Power BI Query Editoru, što omogućuje vrlo jednostavno osvježavanje naših izvještaja i modela.

Nakon što smo podatke uredili, slijedi korak izrade modela povezivanjem različitih baza iz različitih izvora. Na ovaj način se podaci integriraju što kasnije omogućuje sveobuhvatni prikaz dostupnih podataka za analizu.

Nakon izrade modela slijedi vizualizacija podataka odabirom različitih grafičkih predložaka koji se na vrlo intuitivan i jednostavan način pune podacima i vizualno dodatno uređuju.

Vizualizacija je vrlo važan, ako ne i ključan korak prije objave i dijeljenja izvještaja zato što samo ispravno prikazani podaci mogu dati kvalitetne informacije. Interpretacija podataka upravo ovisi o pravilnoj vizualizaciji.

Grafikoni u Power BI alatu su prema predefiniranim postavkama interaktivni, što omogućuje uvid u više različitih informacija uz korištenje minimalnog broja grafičkih prikaza, a jednostavnost i sigurnost dijeljenja izvještaja dodatna su prednost.

Autor: Anastazija Crnković

 

Ako Vas ova tema detaljnije zanima, možete više naučiti na edukaciji Power BI – planiranje, analiziranje, vizualizacija i izvještavanje koja će se održati 28. rujna: https://www.poslovnaucinkovitost.eu/aktualne-edukacije/cijena/power-bi-planiranje-analiziranje-vizualizacija-i-izvjestavanje3