30. 04. 2019.

Funkcioniranje svakog poslovnog sustava, bez obzira na njegovu djelatnost, ostvaruje se putem poslovnih procesa. Uspješno upravljanje nekim poslovnim sustavom, rast njegove učinkovitosti i djelotvornosti te ostvarenje postavljenih ciljeva, moguće je samo pod pretpostavkom izvrsnog poznavanja njegovih poslovnih procesa.  

Poslovni procesi mogu se korištenjem informacijske tehnologije značajno unaprijediti, dokumentirati i automatizirati, te na taj način povećati njihovu učinkovitost i djelotvornost. Cilj modeliranja poslovnih procesa nije samo preslikati postojeće poslovne procese u informacijski sustav, već ih i unaprijediti rješenjima koja omogućavaju metode i alati za projektiranje poslovnih procesa. Time se postiže potpuna transparentnost u razumijevanju vremena, ljudskih resursa i troškova izvođenja poslovnih procesa, što je preduvjet za njihovo kontinuirano poboljšanje, a samim tim i ostvarenje boljih poslovnih rezultata.

Na tržištu postoji puno alata koji se mogu koristiti za modeliranje poslovnih procesa, a neki od njih su besplatni i samim tim dostupni svima. Jedan od njih je i Bizagi. On pruža mogućnost izrade modela poslovnih procesa primjenom BPMN standarda i omogućava različlite razine prikaza procesa te definiranje svih procesnih parametara. Na taj način moguće je provoditi simulacije odvijanja procesa te raditi potrebna poboljšanja i optimizacije.

Na seminaru ćete naučiti metodološki pristup modeliranju poslovnih procesa, ali i praktični rad u ovom besplatnom alatu te ćete se svom svakodnevnom poslu vratiti s izgrađenim modelima nekih vaših poslovnih procesa, koje ćete moći dalje dopunjavati i unapređivati.

Primjeri procesnih shema

Dr. sc. Silvana Tomić Rotim

O ovome možete više saznati na edukaciji Modeliranje procesa sa besplatnim alatima.