21. 05. 2012.

Odlučiti ili ne odlučiti, pitanje je sad

Svako jutro donosimo odluku o tome što ćemo obući, što ćemo doručkovati, kojim putem ćemo ići na posao i slično. Tijekom dana mi stalno donosimo nove odluke, stalno izabiremo, a da toga nismo ni svjesni.  Većinu odluka donesemo podsvjesno, bez dublje analize i često automatski, vodimo se nekim unutarnjim kompasom, slušamo svoj unutarnji glas i ne pitamo se previše, jesmo li ili nismo ispravno postupili. Tek kad se nađemo pred nekim važnijim životnim ili poslovnim izazovima ili kad moramo donijeti odluku o nečemu što je važno ili će imati posljedicu i za druge, tada neki od nas jednostavno zablokiraju i kao da se nađu pred zidom, ne mogu donijeti odluku. Neki drugi pak donesu odluku, ali se kasnije često suočavaju s neželjenim posljedicama te odluke ili, što je još gore, te posljedice osjećaju drugi ljudi, njihovi bližnji, prijatelji, članovi njihovih timova ili klijenti.

Čak i kad nesvjesno donosimo odluke, u našem mozgu se odvija cijeli niz procesa, uzimaju se u obzir razne činjenice i iskustva koja smo prikupljali tijekom života. Ponekad te odluke imaju dobre posljedice, ponekad ne.

Donošenje odluka uvelike ovisi o našim uvjerenjima. Ako smo uvjereni u to da je rizik pozitivan i nužan i ako smo se još u to i uvjerili vlastitim iskustvom, tada ćemo lako odlučiti  ući u neku novu rizičnu situaciju. S druge strane, ako smo uvjereni da je riskirati opasno, tada ćemo donositi odluke koje će nas uputiti da „igramo na sigurno“. Jednako tako na naše odluke utječe i naš sustav vrijednosti. Podrazumijeva se da ćemo učiniti što je u skladu s onim što nam je u pojedinom području života vrijedno i važno.

Donošenje važnih odluka ipak ne bismo trebali prepustiti pukom slučaju. Postoji niz aspekata koje možemo uzeti u obzir i tehnika koje nam mogu pomoći u tome da povećamo broj „pravih“ odluka, onih koje imaju pozitivne posljedice, kako za nas, tako i za okolinu. Ishitrenost i žurba mogu nas spriječiti u sagledavanju svih informacija koje su nam dostupne, ne radi se o sporosti, već o temeljitosti koja je poželjna. Znanje je moć; razumijevanje konteksta i mogućnost sagledavanja svih opcija vrlo su važni čimbenici i ne bi ih trebalo ignorirati. Procjena posljedica pretpostavlja mogućnost predviđanja kao i iskustvo u području u kojem trebamo donijeti odluku. Uspješni ljudi imaju vlastite strategije donošenja odluka i oni nam svakako mogu biti uzor i inspiracija. Učiti od drugih je velika prednost. Neke takve strategije, poput Disneyeve kreativne metode donošenja odluka koja funkcionira na principu sagledavanja nekoliko važnih aspekata situacije, već su zabilježene i koriste ih tisuće sljedbenika širom svijeta.  Sposobnost uživljavanja u različite uloge također je nešto što se može naučiti kroz vježbu, a pomaže prilikom donošenja odluka. Postoje i tehnike koje upućuju na analizu važnosti pojedinih područja prilikom donošenja odluka. Mogućnosti je u svakom slučaju mnogo, važno je isprobati nove tehnike i nastojati izaći iz vlastitih okvira kako bi se donošenje odluka dovelo na višu razinu uspješnosti.

Renata Fijan, NLP DV trener i coach

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.