13. 03. 2013.
Kako legalno optimizirati poreze?

mm

Svjedoci smo svakodnevnih promjena poreznih stopa i raznih drugih izmjena koje uglavnom povećavaju porezno opterećenje ali i uvođenja nekih mjera poreznih rasterećenja. Također uz česte izmjene dolazi i do sve veće složenosti poreznih propisa i problema s tumačenjima, a karakteristično je i to da se sve više pooštrava fiskalna disciplina. Sve su to zahtjevi koji se postavljaju pred poduzetnike i koji ostavljaju sve manje prostora za improvizacije.

Ako se uzme razinu poreznog opterećenja može se nedvojbeno reći da je Hrvatska u samom vrhu te ljestvice. Porezno opterećenje je značajno i to ne samo porezi, nego i doprinosi kao i ostali parafiskalni nameti. Takvo stanje poduzetnici osjećaju svakodnevno a kombinacija s nedostatkom novčanih sredstava uslijed rastuće nelikvidnosti i pada obujma poslovanja zbog gospodarske krize dovode nažalost često puta do nemogućnosti plaćanja poreza i blokade računa od strane Porezne uprave. Agonija se zatim samo nastavlja i tvrtke najčešće završavaju u predstečajnoj nagodbi ili dalje u stečaju.

Gotovo sve poslovne odluke koje poduzetnici donose uvelike su određene porezima. Što su veće vrijednosti u pitanju, jasno je da su veći i ulozi a samim time i porezni rizici od pogrešnog obračunavanja poreza. Uspješan poduzetnik ne mora biti stručnjak za poreze već je dovoljno da ima izoštrena opća porezna znanja. Znati što utječe na oporezivanje u određenom slučaju i kako to najbolje iskoristiti u svoju korist sigurno vodi u smjeru donošenja ispravne odluke. Neke porezne stvari takve prirode su specifične te ih možete čuti samo na specijaliziranim seminarima ovakvog tipa.

Isto tako, danas su sve veći pritisci na poslovni rezultat. Dobit se smanjuje a porez povećava tako da za raspodjelu ostaje sve manje sredstava. Trgovački promet se jednostavno ne može povećati jednim 'klikom' pa sve više poduzetnika traži način kako optimizirati (smanjiti) porez da bi dobit ostala na približnoj razini kao i prethodnih godina ili to čini da bi uopće mogli preživiti na tržištu. Pristupi smanjenju poreza su različiti a iz iskustva se može reći da nužno ovise o kompetencijama. U tom smislu treba razlikovati izbjegavanje oporezivanja koje je sasvim legalno jer to porezni propisi dopuštaju od porezne utaje koja je protuzakonita. Porezni propisi u RH nedvojbeno omogućavaju da neovisno o vrsti i djelatnosti koju obavlja, poduzetnik optimizira (smanji) svoju poreznu obvezu. Pitanje je samo koliko i kako. Raspon je širok, što za neke poduzetnike može znači da to mogu biti značajni iznosi dok za druge to nisu. No bez obzira na to svako smanjenje poreza koje je u zakonskim okvirima je poželjno. Koliko bi se moglo optimizirati to ponajprije ovisi i o ciljevima poduzetnika ali i vrsti djelatnosti.

Različiti su načini na koje poduzetnici mogu voditi imovinu, obveze u poslovnim knjigama a svaki od njih različito utječe na poslovni rezultat. Neke metode vrednovanja imovine povećavaju dobit (gubitak) a druge ju smanjuju. Primjerice i vrlo jednostavne stvari kao amortizacija, vrijednosna usklađenja i rezerviranja mogu se zakonito iskoristiti za smanjenje poreza.

U svemu tome bitno je usvojiti opće stvari, dakle moći povezati kako određena promjena u bilanci utječe na poslovni rezultat razdoblja, što se točno mijenja i koliko se porez povećava ili smanjuje te o čemu sve treba voditi računa kada se donosi određenu odluku. Iako se to čini vrlo jednostavnim često puta to nije tako. Upoznavanje s poreznom optimizacijom može rezultirati ne samo time da utvrdite da postoje nove mogućnosti za smanjenje poreza nego i time da spoznate da za neke stvari jer ih dovoljno ne poznate radite potpuno pogrešno i potpuno nepotrebno plaćate porez. 

mr. sc. Darko Augustinović

Ukoliko želite naučiti više o poreznom kontrolingu, prijavite se na radionicu: "Porezni kontroling", kako bismo Vas pravovremeno obavijestili o njenom održavanju.

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.