14. 10. 2016.
VBA za Excel i zašto ga koristiti?

Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) koristi se zajedno sa Excelom uglavnom s ciljem automatizacije određenih zadataka (koji se inače često odrađuju „ručno“). VBA zapravo je verzija BASIC jezika prilagođena za rad u MS Office alatima.

Koristeći VBA jezik, napravljen je i niz dodatnih analitičkih alata koji pokrivaju različita područja koje Excel kao alat ne pokriva (npr. kompleksne statističke analize, izradu izvještaja u smislu alata za BI, automatizirani rad sa podacima i još mnoštvo drugih).


Ako pokušamo kategorizirati zadatke VBA se najčešće koristi za slijedeće:

  • Automatsko generiranje izvještaja
  • Automatsko kreiranje skupova grafikona
  • Komunikacija između Excela i baza podataka
  • Izrada vizualnih sučelja koja olakšavaju određene zadatke
  • Analitičko procesiranje nad podacima u Excelu
  • Komunikacija sa web stranicama (npr. automatizirani unos iz Excela na Internet)
  • Dohvat podataka s Interneta
  • Vizualizacija podataka korištenjem ćelija, te „shapes“-a
  • Integracija više izvora podataka
  • Pisanje vlastitih funkcija


Alati napravljeni uz pomoć VBA mogu ići i puno dalje od ovdje spomenutih tipičnih upotreba za koje se najčešće koriste.
To uključuje i izradu cijelih izvještajnih alata i aplikacija koji izgledom više i ne podsjećaju na matični Excel, kao npr. na slici ispod:
 

Microsoft Visual Basic for Applications (VBA)
 

Zašto dakle koristiti Excel u sprezi sa VBA? Ta platforma pruža podlogu koja već u startu ima niz mogućnosti koje poznajemo (kalkulacije, izrade grafika, dohvata i prerade podataka) te ju je potrebno kao takvu malo nadograditi da bi omogućila rješavanje specifičnih zadataka za koje sam Excel nije pogodan iz više razloga (jer je općenita platforma a ne specijalizirana).

Tipična upotreba VBA je i generiranje izvještaja, odnosno dashboarda. Većina se posla može obaviti i ručno, ali se ovdje može puno napraviti na procesu automatizacije, što je jedna od spomenutih namjena VBA koda.
 

Microsoft Visual Basic for Applications (VBA)
 

Osim navedenih mogućnosti još treba spomenuti pisanje VBA koda za izradu vlastitih funkcija koje se mogu kombinirati sa postojećim funkcijama u Excelu te pozivati na način kao što se zove i obična sum() funkcija.
Dakle, ako postoji potreba za specifičnom funkcijom, ili želja da nerazumljivu formulu od nekoliko ugniježđenih formula želite pojednostaviti, moguće je tu funkciju napisati kao VBA kod te ju pozivati po potrebi, kao na slici ispod:
 

Microsoft Visual Basic for Applications (VBA)

Iako se korisnički kontekst značajno promijenio od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća kad je VBA uveden u MS Office alate, VBA i dan danas predstavlja izvrsnu nadogradnju svakoj osobi koja se bavi Excelom dobar dio svog radnog dana, poput kontrolinga, financija i sličnih funkcija u poduzeću. 

mr. sc. Krešimir Futivić, dipl. ing.

 

Ukoliko želite naučiti više o VBA alatu prijavite se na radionicu "VBA za kontrolere" 

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.