23. 03. 2016.
[KOLUMNA] Analiza konkurentnosti

Financijska analiza podataka usporedivih poduzeća (analiza konkurentnosti) jedna je od osnovnih metoda koja se primjenjuje kod analize financijskih izvještaja. Cilj ove analize je usporediti ključne financijske pokazatelje promatranog društva te grupe usporedivih društava i industrije u kojoj posluje promatrano društvo. Na taj način se želi omogućiti menadžmentu i vlasnicima promatranog društva objektivniji uvid u poslovanje dotičnog društva kao i osvijestiti prednosti i nedostatke u odnosu na konkurenciju i tržišna kretanja. Naravno, nije svrha samo ukazati na loše financijske pokazatelje već i na one pozitivne te dobiti objašnjenja kako bi se mogla procijeniti održivost tih dobrih rezultata.

S obzirom da je u praksi vrlo izazovno identificirati grupu usporedivih društava za analizu konkurentnosti kao i odabrati financijske pokazatelje za usporedbu, u nastavku ćemo prikazati jedan konkretan primjer kako bi olakšali našim čitateljima izvođenje analize konkurentnosti za njihova društva.

Analizom poslovanja kao i uvidom u registraciju poslovanja Društva X, ustanovili smo da je ključna djelatnost inženjerstvo i s njim povezano tehničko savjetovanje (broj 71.12 prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti – NKD 2007). Stoga smo odlučili da ćemo grupu usporedivih društava pronaći iz te industrije. Za pretragu smo koristili bazu hrvatskih poduzeća Fininfo.hr iako se u iste svrhe mogu iskoristiti i ostale baze poput Poslovna.hr ili Boniteti.hr.

Pretragu baze podataka temeljili smo na kriterijima koji su najbolje oslikavali sličnosti sa Društvom X kako bi dobiveni uzorak bio što je moguće sličniji a time dobiveni podaci korisniji. Konkretno, korišteni kriteriji su bili sljedeći:

  • Samo aktivna i neblokirana društva
  • Broj zaposlenih veći od 20 a manji od 200
  • Pozitivna neto dobit
  • Poslovni prihodi veći od 7 milijuna kn a manji od 200 milijuna kn
  • Tip društva – trgovačka društva
  • Veličina – mala i srednje velika društva

Po ovim kriterijima dobiven je popis od 74 trgovačka društva koje imaju sjedište i posluju na domaćem tržištu. Daljnjom analizom tih društava (Internet, sudski registar, itd.) eliminirana su društva koja imaju različitu djelatnost i način funkcioniranja. Osim usklađenosti ekonomskog profila vođeno je računa da odabrana društva nemaju povezanih društava (kroz povezanost putem udjela u kapitalu) kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu ili da izvanredne transakcije ne utječu na poslovne rezultate usporedivih društava. Takvom je dodatnom selekcijom uzorak smanjen na deset po funkcijama i opisu poslovanja usporedivih društava koja se u najvećem dijelu svoje poslovne aktivnosti bave pružanjem inženjerskih usluga i povezanim tehničkim savjetovanjem.

U nastavku slijedi prikaz dobivenih podataka za jednu poslovnu godinu pri čemu smo za potrebe ovog članka prikazali usporedne podatke od triju odabranih društava i njihove industrije.

[KOLUMNA] Analiza konkurentnosti

Uz pojedine financijske pokazatelje za potrebe analize dodane su oznake u boji koji označavaju gdje se društvo nalazi u usporedbi sa konkurencijom i tržištem pri čemu crvene oznake traže reakciju menadžmenta dok zelene oznake predstavljaju prednost u odnosu na odabranu grupu društava. Smatramo kako su ovakve analize izuzetno korisne svima koji odlučuju o poslovanju društva kako bi se što bolje fokusirali na ključne elemente koji čine društvo uspješnim i profitabilnim.



mr. sc. Dušan Banović

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.