02. 03. 2016.
[KOLUMNA] Krajnja svrha upravljanja rizicima

Cilj upravljanja rizicima

Upravljanje rizicima (risk management) je brzo razvijajuća disciplina i postoje mnogobrojni pogledi i opisi što uključuje upravljanje rizicima, te  kako i za što se provodi upravljanje rizicima.
No, neovisno o različitim pogledima, jedno je sigurno: upravljanje rizicima je središnji dio strateškog upravljanja bilo koje organizacije. Upravljanje rizicima je proces u kojem organizacija na sistematičan način određuje rizike koji se pojavljuju pri obavljanju svojih aktivnosti s ciljem postizanja održivih koristi na razini pojedine aktivnosti i skupa svih aktivnosti. Dakle, cilj upravljanja rizicima je pridružiti maksimalnu trajnu vrijednost svim aktivnostima organizacije.

Upravljanje rizicima je stalan i razvijajući proces

Upravljanje rizicima pomaže razumijevanju uzroka koji svojim kretanjima utječu na organizaciju. Na taj način se povećava šansa za uspjeh te smanjuje vjerojatnost neuspjeha i neizvjesnost pri dostizanju ciljeva organizacije.
Stoga Proces upravljanja rizicima uvijek polazi od poslovne strategije odnosno ciljeva te uključuje postupak utvrđivanja, mjerenja odnosno procjene rizika. Nakon analize i procjene se predlažu strategije i postupci za ovladavanje rizikom. Po odluci o izboru postupka ovladavanja se prati provođenje uz proces izvješćivanja. U nastavku je prikaz proces upravljanja rizicima, koji ima cikličku prirodu:

Krajnja svrha upravljanja rizicima
Izvor: A Risk Management Standard@IRM: 2002, str 4

 

Instrument za podršku korporativnom upravljanju

Regulativa kod financijske industrije uvodi upravljanje rizicima kao zahtjev, ono predstavlja obvezu te u tom kontekstu možemo smatrati da predstavlja cilj za sebe i opravdava svoje postojanje. No, u suštini upravljanje rizikom nije cilj sam za sebe, nego glavni instrument za podršku korporativnom upravljanju u postizanju poslovnih ciljeva. Stoga, integracija u sustav korporativnog upravljanja je nužnost da bi upravljanje rizicima ispunilo svoju svrhu.

Ako želite saznati više o ovome možete se prijaviti na edukaciju Koncept upravljanje rizicima koja se održava 14.-15.09.2020. na adresi Martićeva73/1, u Zagrebu.


mr. sc. Hrvoje Mijić

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.