16. 04. 2015.
Forenzično računovodstvo

Notorna je činjenica da su prijevare prisutne od pamtivijeka i da na prijevaru možemo naići svugdje. Prodaja Rimskog Carstva od strane Pretorijanske straže Julianusu (193 A.D.) koji je nezakonitom vlasniku platio 250 zlatnika za svakog vojnika (1 mlrd dolara preračunato u današnjoj vrijednosti) i ubrzo je bio svrgnut, Mississippi  shema (1719 god.) kada je Škot John Law osnovao tvrtku za razvoj tadašnje divlje i močvarne Louisiane i uvjerio (prevario) investitore uključujući i Francusku vladu da ulože novac u dionice njegove tvrtke, Charles Ponzi (1920 god.) po kojemu se slične prijevare nazivaju Ponzijeve sheme te pokušaj prodaje Eiffelovog tornja u staro željezo (1925 god.) samo su neki od svjetski poznatih prijevara starijeg datuma.

Prijevara se može definirati kao rezultat pogrešnog navođenja, lažnog prikazivanja ili ispuštanja (prikrivanja) bitnih informacija (dovođenje u zabludu) za postizanje određene koristi.

Riječ forenzika je pridjev koji se odnosi na primjenu znanstvenih metoda i tehnika u istraživanju kriminalnih radnji dok pojam računovodstva označava klasificiranje, bilježenje i sumiranje ekonomskih događaja na logičan način u cilju iskazivanja financijskih informacija, a u svrhu donošenja odluka. Forenzično računovodstvo se u ovom smislu može shvatiti kao spoj forenzike i računovodstva odnosno upotreba računovodstva ali i informacija iz drugih izvora u cilju objektivnog utvrđivanja činjenica.

Iako je osnovna primjena forenzičnog računovodstva istraživanje prijevara, ono nije ograničeno samo na to područje. Ostala područja primjene su raznolika i obuhvaćaju uglavnom usluge povezane sa istraživanjem – objektivnim utvrđivanjem činjenica: kupoprodaja biznisa (M&A transakcije), utvrđivanje štete na poslovnoj imovini, posredovanje u sporovima suvlasnika, utvrđivanje vrijednosti izgubljenog profita, određivanje vrijednosti imovine prilikom razvoda i slične usluge.

U poduzećima prijevare (krađe) mogu biti prisutne na svim razinama, od najniže rangiranih zaposlenika pa do visoko pozicioniranih izvršnih direktora, tzv. interne prijevare. Osim internih postoje i eksterne prijevare od strane kupaca, dobavljača, klijenata, potencijalnih prodavatelja tvrtki, partnera i ostalih vanjskih strana. Ukratko, prijevare su moguće svugdje.

Iako su prijevare raširene i dio su naše svakodnevnice, samo mali broj prijevara dospije u javnost. Razlozi za to su višestruki. Pojava prijevare u poduzeću je uvijek moguća u firmama koje imaju loše definiranu organizacijsku strukturu, nedjeljivost funkcija po zaposlenicima (u pravilu jedna te ista osoba ne bi smjela imati više od jedne funkcije u smislu autorizacije, nadzora i evidentiranja) te slabu ili nikakvu internu kontrolu. Upravo zbog slabe ili nikakve interne kontrole, prijevare (krađe) su moguće i u pravilu poduzeća ne žele pokazati u javnost da im je interna kontrola loša. Osim toga, prijevare koje dobiju pozornost medija su velikih razmjera i uglavnom se odnose se na velika poduzeća (Enron, Parmalat, Poly Peck, Maxwell, Tyco, Sunbeam, Nortel, WorldCom, itd) dok se glavnina prijevara odvija u manjim poduzećima koja ne dobivaju pozornost medija ili se uopće ne prijavljuju. Prijevare od strane zaposlenika su pogotovo osjetljivo područje koje traži  izuzetno pažljivo postupanje, u protivnom počinitelj može postati progoniteljem, a žrtva prijevare i žrtvom progona.

U SAD-u postoji desetak profesionalnih organizacija koje promiču forenzično računovodstvo od kojih su dvije najznačajnije: Association of Certified Fraud Examiners – ACFE  te Association of Certified Fraud Specialist – ACFS. Ostale organizacije su NACVA, NLSSA , IBA, AICPA i slične.

Zoran Krstulović, dipl.oec

Ako želite saznati više, prijavite se na edukaciju "Forenzička analiza" , koja će se održati 25.05.2020. na adresi Martićeva 73/1, u Zagrebu.

Više o ovome i prijavinicu možete pronaći na :https://www.poslovnaucinkovitost.hr/aktualne-edukacije/cijena/forenzicka-analiza1

 

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.