20. 01. 2015.
Računovodstvo troškova (Cost accounting)

Troškovno računovodstvo u svom jednostavnijem obliku kao bilježenje i mjerenje troškova postoji još od davnina dok su temelji modernog računovodstva troškova nastali tek u vrijeme prve industrijske revolucije (1750-1850). Prva industrijska revolucija u Velikoj Britaniji i Europi dramatično je promijenila način proizvodnje. Kućna radinost je prenešena u velike tvornice, a ručnu proizvodnju je zamijenila upotreba strojeva. Tehnološka ili druga industrijska revolucija (1860-1940) još je dramatičnije promijenila način proizvodnje sve više zamjenjujući manualni rad, radom strojeva. 

Sve ovo je imalo ogroman utjecaj na razvoj računovodstva troškova. Inženjeri i računovođe su počeli detaljno proučavati proizvodne procese u cilju detaljnog opisivanja tokova proizvodnje i procesa računovodstvenih tokova. Saznanja do kojih su dolazili nisu se javno objavljivala nego su se smatrala tajnom (slično i danas, rezultati specijalnih analiza i posebnih načina obračuna, utvrđene vrijednosti troškova po pojedinim nositeljima nisu javno dostupni nego su isključivo namijenjeni internoj uporabi i služe menadžmentu tvrtke za donošenje odluka).

Do početka II. Svjetskog rata smatralo se da je računovodstvo troškova prikladno isključivo za proizvodnju te se stoga još nazivalo i računovodstvo proizvodnje kako bi nedvosmisleno ukazivalo na proizvodne procese i proizvodnju proizvoda te kako bi se jasno distanciralo od financijskog računovodstva. Međutim, 1940. godine dr. John Blocker (Blocker,J.G. (1940), Cost Accounting, New York,NY: McGrow-Hill Book Company, Inc.) je u svojim tekstovima preporučio korištenje troškovnog računovodstva i u ostalim industrijama kao što su građevinarstvo, rudarstvo, komunalne tvrtke pa čak i neprofitne organizacije. Smatrao je da sve ove djelatnosti trebaju razmotriti moćnost kontrole troškova različitih odjela unutar poduzeća primjenom troškovnog računovodstva.

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, računovodstvo troškova je postalo integralnim dijelom planiranja i kontrole u tvrtkama, i tada dolazi do odvajanja troškovnog od upravljačkog (menadžerskog) računovodstva. Termini koji opisuju različite kategorije troškova, termini kao što su  fleksibilan budžet, kontribucijska marža, Break-Even, Cost-Volume-Profit Analysis, itd., upotrebljavaju se još i danas.

1970. godine osnovan je Odbor za Standarde računovodstva troškova (Cost Accounting Standards Board) koji je djelovao 10 godina (ugašen je 1980. godine) i kreirao je 19 standarda. Određeni specifični ciljevi koji su postignuti po pitanju evidentiranja i izvješćavanja računovodstva troškova kao što su jednoobraznost, konzistentnost, usporedivost i neutralnost, aktualni su još i danas.

Važnost troškovnog računovdstva je neupitna, a pogotovo danas u uvjetima brzorastuće, nikad žešće i nesmiljenije konkurencije. Ono predstavlja direktnu vezu između upravljanja i ostvarenog profita. Menadžeri danas pokušavaju na razne načine ostvariti profit upotrebom suvremenih marketinških i inih metoda i taktika, a sve u cilju povećanja tržišnog udjela, odnosno potražnje za svojim proizvodima i uslugama, međutim trošenje resursa za ostvarenje tog cilja je neizbježno, a samim tim i računovodstvo troškova. 

Zoran Krstulović, dipl.oec

Ukoliko želite znati više, prijavite se na specijalističku radionicu: "Računovodstvo troškova".

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.