01. 07. 2015.
[VIDEO] Excel VBA, Primjeri iz prakse (I)

Ono što je Excel VBA? VBA je kratica za  Visual Basic za aplikacije. To je programski jezik koji vam omogućuje kontrolu „svega“ što Excel može napraviti tj. automatizaciju tih poslova što na kraju znači da možete ubrzati radnje koje inače najčešće radite ručno (i repetitivno). Excel VBA će vam omogućiti da učinite mnogo više sa softverom, nego što možete putem uobičajenog prikaza proračunske tablice i akcija koje možete pozivati putem menija i ikona.

Primjer korištenja VBA

Ovdje je prikazan jedan primjer iz stvarne prakse, problem iz jednog poduzeća s ulaznim Excel podacima i zahtijevanim izlaznim podacima.

Ovaj primjer iz prakse pokazuje problem koji je donekle moguće riješiti pomoću makro naredbi i snimanja makro naredbi, no do kraja je teško rješiv (tj. zahtijeva izvrsno poznavanje manje poznatih shortcuta i sl. u Excelu). Sa samo nekoliko linija VBA koda problem jednostavno rješava i to na svima jednostavan i razumljiv način.

Zadatak je priprema datoteke koja pokazuje prisutnost proizvoda po dućanima u oblik kakav je zahtijevan za uvoz u bazu podataka u aplikaciji koja te podatke prima (aplikacija za praćenje i analizu prisutnosti proizvoda po dućanima kroz vrijeme). Na sličan se problem nailazi relativno često u ovakvom ili sličnom obliku.

U stupcima se nalaze dućani (označeno plavo), u recima se nalaze proizvodi (crveno) dokle su podaci o prisutnosti nekog proizvoda u dućanu označeni u sredini (zeleno) s brojem 1 ukoliko je proizvod primijećen u tom dućanu. Unaprijed se ne zna niti broj proizvoda, niti broj dućana, tj. za različite lance je taj broj različit. (Najme za svaki lanac i brand dolazi novi Excel te ih ima – stotine, radi čega je potpuna automatizacija nužnost).

 

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.