Datum održavanja:
Ponedjeljak, 28.09.2020.
Rok za prijavu:
Subota, 26.09.2020.
 
Power BI – planiranje, analiziranje, vizualizacija i izvještavanje

Opis:

Danas je sve veći broj poduzeća i organizacija pri odlučivanju orijentirano na podatke. Širenje svijesti o učinkovitosti takvog pristupa poslovanju rezultiralo je sve većom potrebom za prikupljanjem i analizom podataka. Za obavljanje tako složenih zadataka obrade i analize podataka do nedavno su bili zaduženi isključivo programeri. No danas je vještina kvalitetne obrade i analize podataka dostupna i širem krugu poslovnih korisnika. Power BI je alat koji omogućuje korisnicima da na vrlo intuitivan način obrađuju podatke, kreiraju dodatne naredbe te da se jednom složen model automatski osvježava s novim podacima i vrlo jednostavno dijeli unutar organizacije. Analitičari, specijalisti i ostali djelatnici organizacija, koji su do sada za potrebe izrade izvještaja i analiza te njihovo osvježavanje, koristili uglavnom excel, veliki dio vremena su izdvajali na operativne, rutinske radnje. Prilikom osvježavanja postojećih izvještaja ili prilikom nekih novih zahtjeva za prikazom podatka bilo je potrebno napraviti niz operativnih radnji, a nerijetko i kreirati potpuno novi izvještaj. Power BI je alat koji odgovara na sve spomenute izazove kao i brojne druge. Sve veći broj poduzeća i ostalih organizacija prepoznalo je pogodnosti koje nudi Power BI te su odlučili excel analize obogatiti implementacijom Power BI rješenja. Iskustvo je pokazalo kako su učinci implementacije značajno povećanje efikasnosti izrade izvještaja te sukladno tome i povećanje analitičkog pristupa pri odlučivanju.

Ciljevi:

Cilj ove radionice je savladati osnovne elemente Power BI alata koji su potrebni kako bi se stvorili kvalitetni preduvjeti za daljnji samostalan rad na alatu u kontekstu primjene i proširenja znanja. Uz pomoć radionice i sadržaja koji se nudi, polaznicima je omogućeno napraviti značajan korak u povećanju kvalitete analiza i izvještaja koje su do sada izrađivali pomoću tradicionalnih alata. Implementacija Power BI alata omogućuje puno brže odgovaranje na upite za izvještajima i analizama, kvalitetniji prikaz podataka s interaktivnim grafikonima te automatsko osvježavanje postojećih izvještaja i nadzornih ploča.

Metode rada:

Polaznici će na radionici imati priliku izraditi model u Power BI alatu na kojem će biti pokriveni svi koraci izrade; od učitavanja podataka, transformacije, dodavanje stupaca i mjera, izrada modela te vizualizacije. Izrada modela raditi će se prema unaprijed definiranoj studiji slučaja te će polaznici edukacije prethodno dobiti sve materijale koji će se koristiti na radionici kao i upute za instalaciju samog alata. U drugom djelu radionice, uz upoznavanje s dodatnim elementima i mogućnostima alata organizirani su i praktični zadaci koji će pomoći pri dodatnom utvrđivanju i proširenju gradiva.

Kome je namijenjena:

Vlasnicima i menadžment poduzeća, kontrolorima, analitičarima i specijalistima zaduženima za analizu i izvještavanje te svima koji u svakodnevnom poslovanju koriste excel kao osnovni alat.

SADRŽAJ I RASPORED

08:30 - 09:00 Registracija i preuzimanje materijala
09:00 - 10:30 Uvod u Power BI

 • Uvod u Power BI
 • Koraci u izradi modela
 • Uvod u studiju slučaja

10:30 - 10:45 Stanka za kavu
10:45 - 12:15 Rad u Power Query Editor-u

 • Uređivanje i transformacija podataka
 • Izrada kalkulacijskih stupaca

12:15 - 13:15 Stanka za ručak
13:15 - 14:45 Izrada modela na Power BI Desktopu i analiza

 • Izrada modela, definiranje relacija među bazama
 • Izrada mjera
 • Analiza trendova
 • Vizualizacija podataka

14:45 - 15:00 Stanka za kavu
15:00 - 16:30 Dodatne, napredne mogućnosti te objavljivanje izvještaja

 • Dodatne mogućnosti
 • Objavljivanje izvještaja
 • Izrada nadzorne ploče
 
Anastazija Crnković
 

Anastazija Crnković, MBA, radno iskustvo započela je kao volonter u Privrednoj banci Zagreb odmah nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja. U PBZ-u nastavlja kao bančin službenik te upisuje Ekonomski fakultet u Zagrebu. U PBZ-u ostaje 5 godina te obavlja poslove analize i usklade podataka između Odjela računovodstva i Riznice. Nakon toga, zapošljava se u Hrvatskoj poštanskoj banci kao diler na deviznom tržištu gdje upravlja deviznom pozicijom banke, radi fundamentalnu i tehničku analizu tečaja te prodaju financijskih proizvoda korporativnim klijentima. U HPB-u je radila i u Odjelu za upravljanje rizicima kao analitičar za tržišne rizike. 2016. godine mijenja industriju te iz bankarstva odlazi u telekom. U Tele2 je radila u Business intelligence odjelu za korisničku službu. Trenutno radi u A1 Hrvatska u Customer finance odjelu na poslovima analize podataka i izvjestavanja. U A1 je radi i kao interni trener za Power BI. Nakon završenog studija ekonomije, na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta upisuje MBA smjer kvantitativne financije. Ima položen ispit ACI Dealing Certificate.

 
 
Sve edukacije
 Aktualne edukacije