12. 03. 2013.
Koliko vrijedi Vaše poduzeće?

U današnjem se poslovanju pred poduzeća kao glavni cilj postavlja maksimiziranje vrijednosti za sve njihove ulagače. Budući da poslovanje poduzeća karakterizira kompleksno i turbulentno okruženje, prilikom određenja ovog cilja kao primarnog cilja poslovanja polazi se od pretpostavke da će poduzeće uspjeti u maksimiziranju vrijednosti za svoje ulagače samo ako u dužem roku uloži maksimalne napore u osiguravanju zadovoljstva kupaca, pouzdanosti proizvoda, kvalitetnih odnosa s dobavljačima i zajmodavcima te svega onoga što od njega očekuju zaposlenici, lokalna zajednica ili država. Dakle, poduzeće mora osigurati način na koji će upravljati raznim segmentima svog poslovanja kako bi zadovoljilo sve postavljene ciljeve i time maksimiziralo vrijednost.

Menadžeri koji upravljaju poduzećem moraju razumjeti na koji način njihove odluke utječu na poslovni rezultat, i u konačnici, na vrijednost poduzeća. Da bi se taj preduvjet ostvario neophodno je odrediti pojam vrijednosti i način njegovog mjerenja. Ekonomska praksa iznjedrila je više različitih pristupa mjerenju vrijednosti poduzeća, ali pristup vrednovanja putem diskontiranih novčanih tokova ima najčvršću teoretsku podlogu. Zbog toga se ovim pristupom najbolje može procijeniti utjecaj određenih poslovnih odluka na ukupnu vrijednost poduzeća.

Metoda vrednovanja putem diskontiranih novčanih tokova ima nekoliko pa je neophodno razlučiti u kojim se situacijama koriste koje metode i na koji se način čitav postupak vrednovanja provodi. Tijekom postupka, novčani se tokovi mogu raščlaniti na niz komponenti, a sam model može biti više ili manje složen. Budući da se uvijek diskontiraju procijenjeni budući novčani tokovi jasno je da postoji određeni stupanj rizika da li će se projekcije i ostvariti. Zbog toga se konačna vrijednost koju dobijemo modeliranjem često dopunjava sa prikazivanjem utjecaja promjena ključnih komponenti na dobivene rezultate. Raspon kretanja vrijednosti može biti znatan čemu smo nedavno i u praksi mogli svjedočiti gledajući kretanja cijena dionica na tržištima kapitala. U svjetlu tih kretanja kao rezultata gospodarske krize i recesije koja je pogodila čitav svijet u posljednjih nekoliko godina, izračuni vrijednosti postaju sve češća tema rasprava među ekonomskim stručnjacima. Od jednih koji su izgubili povjerenje u praktičnu primjenu teoretskih postavki do drugih koji smatraju kako se baš u ovakvim trenucima pronalaze prilike za dobra ulaganja. Kakve god se rasprave vodile, vrednovanje će biti aktualno dok god novac pokreće svijet, a to znači još jako dugo!

Više o modelima i tehnika vrijednosti poduzeća doznajte prijavom na specijalističku radionicu: "Modeli i tehnike procjene vrijednosti poduzeća", kako bismo Vas pravovremeno mogli obavijestiti o njenom održavanju.

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.