21. 10. 2015.
[PREDAVANJE NA VERN’U] Međunarodni standardi kvalitete kontrolinga

Kontroling je vrlo značajna potporna funkcija menadžmenta u upravljanju poslovnim procesima i poslovnim rezultatom u poduzećima. Da bi kontroler mogao na učinkovit način doprinijeti upravljanju u poduzećima, nužno je da funkcija kontrolinga na primjeren način bude sadržajno određena, organizirana i pozicionirana u poduzeću, te također da su na kvalitetan način uspostavljeni procesi kontrolinga.

Međunarodni standardi kvalitete kontrolinga se pozicioniraju kao polazni okvir i osnovna mjera izvrsnosti funkcije i procesa kontrolinga u društvu. Temelje se na IGC (International Group of Controlling) publikacijama:

  • Misija kontrolera,
  • Rječnik za kontrolere  i
  • Procesni model kontrolinga.

Sve publikacije su izdane također na hrvatskom jeziku, a Hrvatska je u skupini država koje će prve kod sebe utvrditi razinu kvalitete kontrolinga u poslovnoj praksi, što zajedno predstavlja izvrstan poticaj i iznimnu priliku za unapređenje funkcije i procesa kontrolinga također i u pojedinim poduzećima u Hrvatskoj.


IGC (International Group of Controlling)

             Slika: Projektna organizacija radne grupe IGC-a za unapređenje kontroling standarda u poslovnoj praksi

 

Trenutačno su za empirijsko istraživanje odabrane samo određene države, a namjera je da se projekt kasnije provede i u drugim državama.

Tijekom 2015. i prve polovice 2016. godine bit će provedeno empirijsko istraživanje, a na Glavnoj skupštini IGC-a u Hamburgu u svibnju 2016. godine planirano je predstavljanje rezultata empirijskog istraživanja iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske i Hrvatske.

Krajnji cilj navedene inicijative predstavlja nastojanje IGC-a da se kontroling standardi značajnije primjenjuju u poslovnoj praksi, te se tako doprinese boljem upravljanju poslovanjem i ostvarenju dugoročno održivih rezultata poslovanja.

Vern' je prvo veleučilište u Hrvatskoj koje je s profesoricom Zrinkom Gregov prepoznalo ovu inicijativu i za svoje studente kontrolinga u preporučenu literaturu uvrstilo navedene IGC publikacije.
Tim povodom je dr. sc. Mladen Meter održao gostujuće predavanje te upoznao studente s poslovnim aktivnostima Poslovne učinkovitosti, značajem kontrolinga u poslovanju poduzeća te potrebom za pravovremenim upoznavanjem s IGC međunarodnim kontroling standardima, a kasnije i njihovoj primjeni u poslovnoj praksi.

 
Da li vam se svidio stručni tekst?
Prijavite se za redovito primanje obavijesti iz kontrolinga, financija i menadžmenta.