Datum i mjesto održavanja:
Petak, 22.03.2019.
Zagreb
Rok za prijavu:
Srijeda, 20.03.2019.
 
Primjena poslovne inteligencije u kontrolingu

► Opis i ciljevi:
Open source BI alati se počinju pojavljivati tokom druge polovice ovog desetljeća. Gartner 2008. u članku “Who’s Who in Open Source Business Intelligence” poklanja pojmu open source pažnju te navodi glavne proizvode na koje treba obratiti pažnju u budućnosti. BI projekti su visoko rizični projekti u smislu konzumacije kako financijskih tako i znatnih ljudskih resursa u poduzeću naručitelja. TCO BI projekata je veliki i uvijek predstavlja značajnu investiciju u poduzeću. To znači da će za pokretanje takvog projekta biti potrebni pristanak uprave, ali i širi konsenzus u poduzeću. U uvjetima krize i smanjenih investicija itekako ima smisla razmotriti open source alate koji ne zahtijevaju značajnu investiciju u samom početku te time omogućavaju modularni pristup BI projektu i značajno niža početna ulaganja.

Cilj ove specijalističke radionice je upoznati sudionike s glavnim open source alatima kroz stvarne primjere i rad na praktičnim vježbama te na taj način pokazati i neinformatičarima jednostavnost u implementaciji i upotrebi navedenih alata.

U kotizaciju edukacije uključeni su materijali, certifikat Poslovne učinkovitosti o pohađanju stručnog usavršavanja, ručak i osvježenja tijekom pauze.

► Kome je radionica namijenjena:
Prvenstveno stručnjacima u kontrolingu te svima koji se bave planiranjem, izvještavanjem i analizom podataka u poduzeću, a također se preporuča: specijalistima u kontrolingu koji žele upoznati mogućnosti besplatnih alata, financijskim analitičarima koji svakodnevno analiziraju podatke, IT u koji se želi upoznati s alternativama skupim BI aplikacijama.
 
SADRŽAJ I RASPORED

08:30 - 09:00 Registracija i preuzimanje materijala
09:00 - 10:30 Uvod u open source alate BI

 • Uvod u BI
 • Ponuda open source alata
 • Prednosti korištenja open sourcea
 • BI općenito, pristup izgradnji BI sustava

Praktična vježba: Cijena implementacije BI projekta

10:30 - 10:45 Stanka za kavu
10:45 - 12:15 Tablični BI u Excelu - PowerPivot

 • BI i powerpivot
 • Osnove modeliranja
 • Osnove DAX-a – jezika za izgradnju informacija u PPivotu

Praktična vježba: Izgradnja niza izvještaja upotrebom PPivot + Excel platforme

12:15 - 13:15 Stanka za ručak
13:15 - 14:45 Izvještavanje i analiza podataka upotrebom TABLEAU platforme

 • Pristup i modeliranje izvještavanja u Tableau platformi
 • Tableau platforma i uvoz podataka u sustav
 • Ad-hoc reporting i analiza podataka

Praktična vježba: Osnove tabličnih izvještaja u Tableau platformi

14:45 - 15:00 Stanka za kavu
15:00 - 16:30 Analiza podataka

 • Tableau kao platforme za analizu podataka
 • Geo Analiza
 • Tablični prikazi kodirani bojom

Praktična vježba: Niz izvještaja kreiranih pomoću Tableau public alata, uključujući grafičke i geo orijentirane izvještaje

Ova specijalistička radionica je dio specijalističkog kontroling programa Kontroling akademija Poslovna učinkovitost, certificiranog od strane International Group of Controlling.

International Group of Controlling

 
 

Zrinko Mršo, dipl. ing. je završio FER 1995. godine. Zapošljava se u Siemensu u kojem ostaje do 2000.  Od 2000. godine radi u IN2, te se otpočetka bavi skladištima podataka i Business Intelligenceom. Sudjeluje u brojnim velikim projektima u ulogama BI konzultanta, arhitekta BI sustava, voditelja projekta. Neki od klijenata su TDR, Oktal Pharma, Plinacro, Kraš, Hypo leasing, Narodne novine, Stanić itd. Od 2006. bavi se i sustavima poslovnog planiranja (Enterprise Performance Management), poglavito na Oracle Hyperion platformi. Sustavi planiranja implementirani su u velikim poduzećima poput Hrvatskog telekoma, Telekom Srbija, Plinacro. Ima bogato iskustvo u primjeni raznih alata i platformi, koji omogućavaju efikasnije ostvarenje poslovnih ciljeva u poduzeću, kao što su: SQL, Oracle baza podataka, Oracle Business Intelligence, Power BI, Excel za analitičare, Microsoft SQL Server, Access. Glavna područja interesa i specijaliziranosti su mu dizajn podatkovnih modela, poslovna analitika i analiza podataka, financijsko planiranje i izvještavanje. Radi i kao samostalni BI konzultant, te interni i eksterni trener za Power BI alate i Excel za analitičare.

 
 
PRIJAVNICA
1.390,00 kn+ PDV
 
 
POPUSTI
 • 5%
  za članove Kluba kontrolera i naše dosadašnje polaznike
 • 10%
  za 2 polaznika iz istog poduzeća
 • 15%
  za 3 i više polaznika iz istog poduzeća
 • *Popusti se ne zbrajaju te je prilikom prijave potrebno u polju „Napomena“ navesti osnovu po kojoj se ostvaruje mogući popust
 
IN-HOUSE EDUKACIJE

Postoji mogućnost organizacije In-house edukacije.
Kontaktirajte nas
za dodatne informacije i ponudu.

 
Sve edukacije
 Aktualne edukacije