Datum i mjesto održavanja:
Petak, 23.03.2018.
Zagreb
Rok za prijavu:
Srijeda, 21.03.2018.
 
Primjena poslovne inteligencije u kontrolingu

Opis i ciljevi:
Open source BI alati se počinju pojavljivati tokom druge polovice ovog desetljeća. Gartner 2008. u članku “Who’s Who in Open Source Business Intelligence” poklanja pojmu open source pažnju te navodi glavne proizvode na koje treba obratiti pažnju u budućnosti. BI projekti su visoko rizični projekti u smislu konzumacije kako financijskih tako i znatnih ljudskih resursa u poduzeću naručitelja. TCO BI projekata je veliki i uvijek predstavlja značajnu investiciju u poduzeću. To znači da će za pokretanje takvog projekta biti potrebni pristanak uprave, ali i širi konsenzus u poduzeću. U uvjetima krize i smanjenih investicija itekako ima smisla razmotriti open source alate koji ne zahtijevaju značajnu investiciju u samom početku te time omogućavaju modularni pristup BI projektu i značajno niža početna ulaganja.

Cilj ove specijalističke radionice je upoznati sudionike s glavnim open source alatima kroz stvarne primjere i rad na praktičnim vježbama te na taj način pokazati i neinformatičarima jednostavnost u implementaciji i upotrebi navedenih alata.

U kotizaciju edukacije uključeni su materijali, certifikat Poslovne učinkovitosti o pohađanju stručnog usavršavanja, ručak i osvježenja tijekom pauze.

Kome je radionica namijenjena:
Prvenstveno stručnjacima u kontrolingu te svima koji se bave planiranjem, izvještavanjem i analizom podataka u poduzeću, a također se preporuča: specijalistima u kontrolingu koji žele upoznati mogućnosti besplatnih alata, financijskim analitičarima koji svakodnevno analiziraju podatke, IT u koji se želi upoznati s alternativama skupim BI aplikacijama.
 
SADRŽAJ I RASPORED

08:30 - 09:00 Registracija i preuzimanje materijala
09:00 - 10:30 Uvod u open source alate BI

 • Uvod u BI
 • Ponuda open source alata
 • Prednosti korištenja open sourcea
 • BI općenito, pristup izgradnji BI sustava

Praktična vježba: Cijena implementacije BI projekta

10:30 - 10:45 Stanka za kavu
10:45 - 12:15 Tablični BI u Excelu - PowerPivot

 • BI i powerpivot
 • Osnove modeliranja
 • Osnove DAX-a – jezika za izgradnju informacija u PPivotu

Praktična vježba: Izgradnja niza izvještaja upotrebom PPivot + Excel platforme

12:15 - 13:15 Stanka za ručak
13:15 - 14:45 Izvještavanje i analiza podataka upotrebom TABLEAU platforme

 • Pristup i modeliranje izvještavanja u Tableau platformi
 • Tableau platforma i uvoz podataka u sustav
 • Ad-hoc reporting i analiza podataka

Praktična vježba: Osnove tabličnih izvještaja u Tableau platformi

14:45 - 15:00 Stanka za kavu
15:00 - 16:30 Analiza podataka

 • Tableau kao platforme za analizu podataka
 • Geo Analiza
 • Tablični prikazi kodirani bojom

Praktična vježba: Niz izvještaja kreiranih pomoću Tableau public alata, uključujući grafičke i geo orijentirane izvještaje

Ova specijalistička radionica je dio specijalističkog kontroling programa Kontroling akademija Poslovna učinkovitost, certificiranog od strane International Group of Controlling.

International Group of Controlling

 
Krešimir Futivić
 

mr. sc. Krešimir Futivić završio je FER 1997. smjer računarstvo. Nakon toga na FER-u upisuje specijalistički studij „Diploma study in management“. 1998. se zapošljava u Farmacija d.d. i radi na razvoju internih aplikacija. Od 2000. radi u IN2 d.o.o gdje se od početka bavi skladištima podataka i poslovnim područjem BI-a. 2012. završava specijalistički studij “Menadžment poslovnih sustava”. 
Od godine 2012. radi u tvrtci NEOS specijaliziranoj za izradu složenih BI/DW sustava.  Već 17 godina radi na poslovima implementacije BI sustava i sustava za planiranje u brojnim hrvatskim poduzećima (TDR, Generali, PBZ American Express i dr.), ali i izvan Hrvatske (IsBank - najveća turska banka, Makedonski Telecom i dr.). Sudjeluje na brojnim velikim projektima u ulogama BI konzultanta, arhitekta BI sustava i voditelja projekata. Područje glavnog poslovnog interesa su mu financijsko planiranje i izvještavanje.

 
 
Sve edukacije
 Aktualne edukacije